PREMIÉR: Programy stability a reforiem nie sú naše dokumenty, ešte ich doplníme

27.04.2012 Bratislava

Bratislava 27. apríla (TASR) - Program stability a Národný program reforiem na nasledujúce roky nie sú dokumenty vypracované súčasnou vládou a bude ich preto potrebné v priebehu nasledujúceho mesiaca doplniť. Avizoval to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD). Napriek tomu ich vláda schválila, pretože musí splniť záväzný termín predloženia týchto materiálov do Bruselu do konca apríla.

"Tieto materiály boli vypracované predchádzajúcou vládou a my sa s nimi nestotožňujeme z hľadiska nástrojov na dosiahnutie cieľov, na ktoré máme rovnaký názor. Tiež ako predchádzajúca vláda tvrdíme, že treba ozdravovať verejné financie. Máme však iný názor, ako to robiť," vysvetlil predseda vlády. Jeho kabinet sa hlási k medzinárodnému záväzku stlačiť deficit verejných financií v budúcom roku pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Fico podľa vlastných slov už počas svojej tohtotýždňovej cesty do Bruselu predstaviteľov Európskej komisie (EK) upozornil, že pokiaľ jeho vláda nemá schválené programové vyhlásenie a vyslovenú dôveru v parlamente, nemôže do týchto programov zaradiť uvažované opatrenia na konsolidáciu verejných financií.

"Vložili sme do nich politickú deklaráciu, v ktorej jasne hovoríme, že toto nie je náš dokument a v priebehu mája predloží minister financií všetky doplnenia, ktoré budú zodpovedať obsahu programového vyhlásenia vlády," priblížil Fico.

Tieto slová potvrdil aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Chceli sme sa vyhnúť cenzurovaniu a politickej redakcii tohto dokumentu, preto sme zvolili formu preambuly k nemu. Stotožňujeme sa s cieľmi, ale na ich dosiahnutie budeme presadzovať iné nástroje," vysvetlil. Ako príklad rozdielneho pohľadu bývalej a súčasnej vlády uviedol úvahu o zvyšovaní dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorú súčasný kabinet odmieta.
 

Vyberte región